- Het vertrouwen van Nederlanders in publieke diensten zoals de zorg, de politie en de rechterlijke macht is relatief groot.
- Banken, media en grote bedrijven worden met meer scepsis bejegend.
- Het vertrouwen in de Tweede Kamer is gezakt naar het laagste niveau in tien jaar.
- Lees ook: Zorgkosten lopen in 2060 tot €18.000 per hoofd van de bevolking: deze grafiek laat zien welk beslag dat legt op de economie
Nederlanders hebben weinig vertrouwen in Haagse politici, maar een aantal publieke instituties zoals de zorg, politie en rechterlijke macht scoort juist relatief hoog op de vertrouwensbarometer van personen ouder dan 15 jaar. Dat geldt weer minder voor banken, media en grote bedrijven.
Dit blijk uit een jaarlijkse peiling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder Nederlanders ouder dan 15 jaar. De resultaten zijn afkomstig uit het onderzoek Sociale samenhang en welzijn dat sinds 2012 wordt gehouden onder personen van 15 jaar of ouder. Zo’n 7500 mensen vulden de enquête in.
Het vertrouwen in de gezondheidszorg (78 procent), politie en rechters (beide 77 procent) is het hoogst. Ook het leger en gemeenteraden scoren behoorlijk goed. Net als het algemene vertrouwen in de medemens.
Opvallend ook is dat de Europese Unie met een vertrouwensscore van 48,5 procent nog net wat hoger zit private instituties zoals banken, de pers en grote bedrijven.
Vertrouwen in Tweede Kamer en politici zakt weg
Onderaan de lijst staan politici, de Tweede Kamer en kerken. Niet eerder was het vertrouwen van Nederlanders in de Tweede Kamer zo laag. Zo'n 30 procent van de ondervraagden gaf in het jaar 2022 aan vertrouwen te hebben in de Tweede Kamer. Ook het vertrouwen in politici was met bijna 24 procent aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren.
Op kwartaalbasis is gedurende 2022 een duidelijke daling waar te nemen van het vertrouwen in politici en de Tweede Kamer. In het slotkwartaal van vorig jaar was dit gezakt naar respectievelijk 21 procent en 25 procent.
Aan het begin van de coronapandemie nam het vertrouwen in politici en de Tweede Kamer juist nog flink toe. Voor het eerst stond een meerderheid positief tegenover politiek Den Haag.
In het tweede kwartaal van 2020, de periode waarin de eerste coronamaatregelen werden afgekondigd, had 58 procent van de Nederlanders vertrouwen in de Tweede Kamer. 44 procent sprak destijds vertrouwen uit in politici. Sindsdien is het vertrouwen vrijwel onophoudelijk gedaald.
Ook uit ander onderzoek blijkt dat de stemming over de politiek steeds negatiever wordt. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) concludeerde vorige maand in het Continu Onderzoek Burgerperspectieven nog dat 60 procent van de Nederlanders niet tevreden is met de politiek in Den Haag.
In het voorjaar van 2022 was dit nog 49 procent. Volgens het SCP zijn mensen onder meer negatief over wat de politiek bereikt: men verwijt politici, en dan met name de regering, gebrek aan daadkracht bij het oplossen van de problemen die in Nederland spelen. Ook zien ze een grote afstand tussen ‘Den Haag’ en gewone mensen.